logo
letter-x.svg
letter-x.svg
loder_img

Een moment geduld, uw verzoek wordt verwerkt.

Woonzorgcentrum W.F. Visserhuis - IJmuiden

Vanuit de 137 bewoners van Woonzorgcentrum het Visserhuis in IJmuiden ontstond de wens voor meer ruimtes waar ze beter contact konden hebben met elkaar. Voor een praatje, spelletje of gewoon samen een hapje te eten. Een flinke metamorfose van de gemeenschappelijke ruimtes moest daar verandering in brengen. Tijdens de viering van hun 65-jarig bestaan is er daarom ook stil gestaan bij de prachtige verbouwing van het woonzorgcentrum. Op de begane grond is een dorpsplein ontwikkeld met een restaurant, een winkeltje, een kapper, bioscoop en fysiotherapeut. En zijn de gemeenschappelijke woonkamers voorzien van nieuw en modern meubilair.

Dorpsplein

Met het basisplan van architect Mike Groot konden onze collega’s Amy Roovers (Interieur Designer) en Joost Graat (Zorgmanager) wel uit de voeten. Van de locatiemanager kregen zij de vrije hand om invulling te geven aan deze groteske ruimte en aan het dorpsplein thema. Het mocht alleen absoluut geen standaard ouderenzorg restaurant worden, think out of the box!

Het binnen- en buitengevoel in deze ruimte is op een bijzondere manier met elkaar verweven. Meteen valt de grote aanwezigheid van de vele planten en bomen op. Door de hoge raampartijen en het frisse groen vergeet je bijna dat je je nog steeds binnen bevindt. De bestaande raambekleding en de rotan lampenkappen brengen sfeer en warmte in de ruimte en accenturen de hoogte.

Geborgenheid

De hoogte en grootte van de ruimte had ook en nadeel. “Het restaurant is zo immens en ruim, dat het een bepaalde geborgenheid miste. Daarom zijn er natuurlijke en op maat gemaakte roomdividers ingezet, waardoor er meer knusse zitgelegenheden zijn ontstaan.” vertelt Amy. Deze roomdividers worden gesierd met groenbeleving van Fiori en webbing panelen, hiermee wordt er een natuurlijke afscherming gecreëerd die ook zorgt voor kleine doorkijkjes.

In de ruimte zijn verschillende op maat gemaakte wandbanken ingezet. Deze zijn tegen de wand met houtpanelen en groenbakken geplaatst, waardoor de bank bijna lijkt over te lopen in de muur. Deze Risto wandbanken worden gecombineerd met de Vernon en Stella stoelen en de Ikon tafels, die verzwaard zijn zodat de bewoners steun kunnen vinden aan de tafels en zichzelf makkelijk omhoog kunnen duwen. Ook om de imitatiebomen zijn wandbanken geplaatst, zoals je ook op een écht dorpsplein terug ziet. Daarbij zijn de Kelly stoelen in een groen velours en leer bekleding en messing voetje gecombineerd.

Liever een minder actieve zit? Dan kan men plaats nemen in de Cora fauteuils, die gestoffeerd zijn in een groene, leren bekleding. Daar kun je eindeloos naar buiten turen en je gedachte de vrije loop laten gaan. 

 

Tuinkas

Een tuinkas is bij uitstek het voorbeeld van de natuur naar binnen halen. Tegenwoordig worden deze ook steeds vaker ingezet in restaurants of zelfs thuis. Ook hier is geëxperimenteerd met het idee van een tuinkas. Deze is op maat gemaakt in de vorm van een stalen constructie en versierd met verschillende soorten imitatie planten van Fiori. De verrijdbare kasten dienen ook hier als roomdividers en kunnen voor privacy zorgen, mits dit gewenst is.

Het geijkte idee van een restaurant in een woonzorgcentrum heeft het Visserhuis aan zich voorbij laten gaan. In plaats daarvan kunnen de bewoners nu genieten op het dorpsplein en is er meer mogelijkheid voor direct contact met elkaar en bezoekers. Wellicht vergissen ze zich wel eens of ze binnen of buiten het gebouw staan, maar dat is misschien wel juist de bedoeling.

Vragen? Neem contact op

Morgen Internet - Zorgeloos website